XK-USB-MIC-UF216 in Ubuntu 16.04 - No audio capture.

New to XMOS and XCore? Get started here.
jr_sc
New User
Posts: 3
Joined: Mon Nov 12, 2018 9:37 pm

XK-USB-MIC-UF216 in Ubuntu 16.04 - No audio capture.

Postby jr_sc » Mon Nov 12, 2018 10:04 pm

Hi,

I am brand new to the XMOS world and just got a new XK-USB-MIC-UF216 two days back.

What I have done
1. I followed the https://www.xmos.com/developer/publishe ... vers-linux to enable the USB driver (lsusb shows the device).
2. Got the software code archive sw_usb_audio-[sw]_6.15.2rc1 and imported it to my XTIMEComposer

The Run configuration on the IDE shows the Target list as XMOS XTAG-3 .... So I selected that, then 'Apply' and 'Run'. I see the LED (D4)on the Xtag blink continuously.
But nothing else happens. There are no logs on the console and I presume audio capture is not working (as the mic LEDs don't blink).

On the mic array board, only the center LED is tuned ON and solid red.

So I need hep with
1. How do I proceed to start capturing on the device?
2. Will arecord -L list the mic array as a device? If not is there a way to achieve this ?

Thank you for your time.
User avatar
mon2
XCore Legend
Posts: 1298
Joined: Thu Jun 10, 2010 11:43 am
Contact:

Postby mon2 » Tue Nov 13, 2018 2:51 pm

Hi. Would you please review this thread and report your findings?

viewtopic.php?f=3&t=6064&hilit=XK+USB+MIC+UF216+linux

Code: Select all

http://www.xcore.com/viewtopic.php?f=3&t=6064&hilit=XK+USB+MIC+UF216+linux


In your Linux box, what are the Vendor & Device IDs?

Code: Select all

lsusb


Does this kit get enumerated in your box? Please post the log from this command.

lsusb >> xmos_log.txt

http://manpages.ubuntu.com/manpages/xen ... usb.8.html

https://www.youtube.com/watch?v=ysutyKGpqlE

Code: Select all

http://manpages.ubuntu.com/manpages/xenial/man8/lsusb.8.html


https://askubuntu.com/questions/668829/ ... -not-found

Code: Select all

https://askubuntu.com/questions/668829/lsusb-command-not-found
jr_sc
New User
Posts: 3
Joined: Mon Nov 12, 2018 9:37 pm

Postby jr_sc » Tue Nov 13, 2018 8:57 pm

Thank you for helping me out. Xmos support sent me the following email and with it I was able to capture audio data using arecord as well as audacity

" The issue has to do with a recently hardware revision conflicting with our older USB library. Please follow this design advisory to compile a working binary for the board. It's essentially just drag and drop replacing the USB related libs in the software project:

https://www.xmos.com/developer/download ... 1.0%29.pdf "
jr_sc
New User
Posts: 3
Joined: Mon Nov 12, 2018 9:37 pm

Postby jr_sc » Wed Nov 14, 2018 12:16 am

Thank you for helping me out. Xmos support sent me the following email and with it I was able to capture audio data using arecord as well as audacity

" The issue has to do with a recently hardware revision conflicting with our older USB library. Please follow this design advisory to compile a working binary for the board. It's essentially just drag and drop replacing the USB related libs in the software project:

https://www.xmos.com/developer/download ... 1.0%29.pdf "

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 35 guests